10 Maddede Depresyon Nedir?

Kleptomani, çalma dürtüsü ve bu dürtüyü kontrol edememeyi içeren bir akıl sağlığı bozukluğudur.

Depresyon Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Depresyon kişide kalıtımsal, çevresel ve hormonal bozukluklar sonrasında gelişen kişinin duygu düşünce ve davranışlarını olumsuz etkileyen ciddi ve bir o kadar da yaygın görülen hastalıktır. Gelip geçici kötü bir duygusal durumdan ya da üzüntüden ziyade kişinin ileri boyutta karamsar olduğu uzun süreli bir dönemden bahsedilir.

Yasta Mıyım Depresyonda Mı?

  Yas dönemi ve depresyonun belirtileri benzer olsa da yas döneminde duyulan üzüntü, uyku sorunu, ağıt gibi belirtiler zamanla azalarak kaybolur. Depresyonda ise bu belirtilerin uzun süreli olması ve işlevselliği olumsuz yönde etkilemesiyle daha farklı bir boyutta ele alınır. Kişi zaman zaman kendini yetersiz hissedebilir, üzüntülü olabilir veya umutsuzluğa kapılabilir fakat bu tür duygu ve düşünceler kontrol edilemez bir hâl alırsa bir hastalık türü olan depresyon olarak karşımıza çıkar.   

Depresyon Kişilik Zayıflığı Mıdır?

 Depresyon gerçek ve ciddi bir hastalıktır. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda depresyon kişinin günlük yaşamında oldukça zorluk oluşturacağı için tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Kişilik zayıflığı veya sorunuyla bağlantısı yoktur.

Çocuğum Depresyonda Olabilir Mi?

   Çocukluk döneminde de depresyon görülebilir. Tedavi edilmemesi halinde uzayabilir ve erişkinlikte de sürebilir. Depresyon tüm yaş gruplarında, etnik kökenlerde; herhangi ekonomik statüde ve cinsiyette karşımıza çıkabilir. Depresyonun gelişmesinde cinsiyet, yaş, sosyoekonomik durum, aile öyküsü ve kalıtsal yatkınlık gibi birçok etken vardır. Araştırmalara göre depresyonun kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber hayatında bir kez depresyon geçiren bireylerin depresyona geri girme riski az da olsa vardır.

  10 Maddede Depresyon Belirtileri

·         Derin üzüntü hissetme ve keyif alamama

·         Çok az veya çok fazla uyumak

·         Yeme alışkanlıklarındaki değişiklik: Kilo kaybı veya aşırı yeme

·         Yorgunluk, enerji ve konsantrasyon kaybı 

·         Cinsel arzu eksikliği

·         Geleceğe yönelik karamsar düşünceler

·         Düşünme ve karar vermede zorluk yaşama

·         Suçluluk ve pişmanlık hissi

·         Değersizlik hissi

·         Ölüm ya da intihar düşünceleri, intihar teşebbüsü

                                                                                                                                        

Depresyon tanısı için yukarıdaki bahsedilen belirtilerin bir kısmı işlevselliği bozacak kadar ağır yaşanıyor ise ve birkaç belirtinin aynı anda en az iki hafta boyunca devam etmesi durumunda söz konusu olabilir.

Ömür Boyu Antidepresan Mı Kullanacağım?

  Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmemiş depresyon aylarca hatta yıllarca sürebilir. Aynı zamanda kişinin iş, ev ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler ve işlevselliğini bozabilir.  Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavisi ve Tms tedavisi* kullanılabilir. Tedavide daha etkin olunabilmesi ve hızlı sonuç alınabilmesi için uygulanacak tekniklerin birlikte benimsenmesi çok önemlidir.

*Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) kafatasının üzerinden manyetik akım iletilerek kafatasına zarar vermeden beyin bölgelerini uyarması beyindeki kan akımını arttırıp sinir hücrelerindeki aktivasyonu sağlayarak birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Yan etkisi bulunmayıp ayrıca gebelik sürecindeki kişilerde de gönül rahatlığıyla uygulanabilir bir tedavi çeşididir.

 

Psikolog Mehmet Tarık Çay

Eda Kaplan

×
X