Aşırı Kaygımdan Nasıl Kurtulurum?

Kişisel gelişim, dünyaya ve kendimize dair algılarımızı derinden değiştirme kapasitesine sahip güçlü bir süreçtir.

Kaygılanmak Normal midir?

Kaygı yaşamın bir parçasıdır. Yetişmesi gereken ödev, ailevi konular, parayla ve sağlıkla ilgili gelişmeler insanda kaygı uyandırabilir. Bu tür kaygılar karar vermemiz, sorunlara karşı hazırlıklı olmamız gibi olumlu hayati işlevleri vardır. Ancak Anksiyete bozukluğunda sürekli ve aşırı şekilde korku ve endişe duyma durumu söz konusu olur. Anksiyete bozukluğunda yaşanan kaygı baş edilemez, günlük hayatta işlevselliği bozar ve uzun süre etki eder. Ortada somut bir tehlike olmaksızın sıklığı ve şiddetine göre kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler.

Anksiyete Bozukluğu Nasıl Oluşur?

 Anksiyete bozukluğunda stres faktörü çok önemli rol oynamaktadır. Çocukluk dönemi ve genç erişkinlik çağları arasında başlayıp yavaş ve sinsi bir gelişim gösterir. Zaman zaman iyileşme dönemleri olsa da kötü olaylar yaşandıkça tekrar alevlenmesi söz konusu olmaktadır.

“Çok Evhamlısın” Cümlesini Duymaktan Bıktım

 Anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler küçük olaylar için kaygılanan, sürekli korku içinde olan ve olabilme ihtimalinin en kötüsünün başlarına gelebileceğini düşünen kişilerdir. Genellikle bu kişiler endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemez ve bir türlü sakinleşemezler. Çevreleri tarafından “Çok evhamlı” olarak bahsedilirler. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artığı için yaşlılarda Anksiyete bozukluğu sıklıkla karşılaşılır.

Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri

·         Denetlenemeyen aşırı kaygı

·         Kaslarda gerginlik

·         Nedensiz yorgunluk, huzursuzluk

·         Göğüste sıkışma

·         Kalp çarpıntısı

·         Ortamdan kopma, konsantrasyon güçlüğü

·         Kontrolünü kaybedeceği korkusu

·         Uykuya dalamama, sık sık uyanma

·         Mide ağrıları, mide bulantısı

  Anksiyete bozukluğu tanısı yukarıda bahsedilen belirtilerin işlevselliği büyük ölçüde olumsuz etkileyecek şekilde en az altı ay boyunca hemen hemen her gün sürmesi durumunda bahsedilebilir.

Evhamlı Halimden Kurtulmak İstiyorum Çözümü Var Mı?   

   Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavinin amacı işlevselliği bozan, günlük yaşamını olumsuz etkileyen aşırı kaygı ve gerginliği tedavi etmektir. Psikiyatrik değerlendirmelerin sonucunda ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi ve Tms tedavisi* Anksiyete bozukluğunun tedavi yöntemleridir. Hastalığın belirtileri dönem dönem iyileşmeler ve alevlenmeler gösterebilir. Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler daha sık ortaya çıkabileceğinden tedavinin kapsamlı ve düzenli devam etmesi dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Bu açıdan tedavide çeşitlilik oldukça önem arz eder.

 İlaç Kullanmadan Tedavi Olabilir Miyim?

 Anksiyete bozukluğunun tedavisinde psikoterapi ve Tms tedavi* yöntemleri oldukça süreci etkili ve hızlı hâle getirmektedir. Hangi tür tedavinin size uygun olabileceğine doktorunuzla birlikte karar vermek yerinde olacaktır. Tedavi yöntemlerinin birlikte ilerletmek süreci hem etkin hem de hızlı sonuç almak açısından çok etkilidir.

*Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) kafatasının üzerinden manyetik akım iletilerek kafatasına zarar vermeden beyin bölgelerini uyarması beyindeki kan akımını arttırıp sinir hücrelerindeki aktivasyonu sağlayarak birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Yan etkisi bulunmayıp ayrıca gebelik sürecindeki kişilerde de gönül rahatlığıyla uygulanabilir bir tedavi çeşididir.

 

Psikolog Mehmet Tarık Çay

Eda Kaplan

×
X