Çocuğumda Disleksi Olabilir

‘’Çocuğum neden ders kitaplarını okuyamıyor?’’, ‘’Çocuğumun yazısı neden okunamıyor dahası kendisi de neden kendi yazısını okuyamıyor?’’

ÇOCUĞUM NEDEN FARKLI?

‘’Çocuğum neden ders kitaplarını okuyamıyor?’’, ‘’Çocuğumun yazısı neden okunamıyor dahası kendisi de neden kendi yazısını okuyamıyor?’’, ‘’Çocuğum neden ayları-günleri öğrenemiyor, sıralamıyor?’’, ‘’Neden tembel ve derslerden kaçan biri olarak görülüyor?’’, ‘’Bebe’yi neden dede diye okuyor?’’ ‘’b, d, p, q seslerini ayırt edemiyor mu?’’, ‘’Neden harfleri veya sayıları karıştırıyor?’’, ‘’Çocuğum zeki ama neden derslerinde başarısız?’’, ‘’Neden 61’i 16 diye okuyor?’’ gibi sorular aklınıza takılıyor ve sanki çocuğunuzun sadece yaşı büyüyor gibi geliyorsa çocuğunuz disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olabilir. Disleksi kişinin daha küçük yaşlarda dinleme, konuşma, okuma-yazma, akıl yürütme ve matematikle ilgili yeteneklerini kazanmasında ve kullanmasında önemli güçlükler yaşamasıyla kendini belli eder. Kişi yaşıtlarına göre daha geç dönemde öğrenme gösterir. Okul hayatında yaşadığı hayal kırıklıkları çocuğu öfkeli, kaygılı ve kendi görüntüsüne karşı çok hassas yapabilir. Hayal kırıklığı beraberinde depresyonu da getirebilir. Depresyonun da görüldüğü disleksik çocuklarda kendi hakkında olumsuz düşünme, hayata olumsuz bakma ve başarısız bir hayat öngörme eğilimi vardır.

DİSLEKSİ BİR ZEKA GERİLİĞİ MİDİR?

Disleksi bir hastalık olarak algılanmamalı sadece öğrenme noktasında zihinsel olarak yaşıtlarına göre bir farklılık olarak görülmelidir. Yaşanan sorun çocuğun zekâsı ile ilgili bir durum değildir. Zekâ düzeyi çok yüksek çocuklar hatta özel yeteneğe sahip çocuklar da disleksili olabilir. Örneğin Albert Einstein, Thomas Edison ve W.A. Mozart disleksilidir.

Ampulü icat eden Thomas Edison okul yıllarını şöyle ifade etmiştir: Öğretmenim sersemin teki olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar vermiştim.’

DİSLEKSİK ÇOCUĞUN EBEVEYNİ NASIL HAREKET ETMELİ?

·         Çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmeyi öğrenin, başkalarıyla kıyaslamayın.

·         Sabırlı ve anlayışlı olun, öfkeli davranmayın.

·         Davranışlarınızda tutarlı olmanız çok önemlidir, çocuğa bir gün anlayışlı bir gün onu suçlayıcı davranmayın.

·         Çocuğunuza güvenin ve bunu hissettirin. Onu motive edin.

·         Evde yaşanan güçlükleri öğretmenleriyle paylaşın, iş birliği yapın.

·         Çocuğunuzdan asla ümidinizi kesmeyin.

·         Ebeveynin de destek alması bu süreç için çok önemlidir.

 

 

DİSLEKSİNİN YARATTIĞI PROBLEMLERDEN NOUROOSOUND İLE KURTULMAK MÜMKÜN!

Disleksi İlaçsız Tedavi

Erken teşhis için çocuğunuzu kelimeleri tanıma ve telaffuzu esnasında iyi gözlemlemeniz gerekir. Eğer şüpheleniyorsanız öncelikle bir uzmana danışın. Çünkü çocuğunuzun okul dışı destekleyici eğitim çalışmalarına ihtiyacı olabilir. Çocuğu yönlendirmeli ve bir psikoloğun çocuğun gelişimini izlemesi sağlanmalıdır. Bu süreci hızlandırmak için tedaviye Nörosound eşlik edebilir. Nörosound düşük ve yüksek frekanslı sesleri işleyerek no¨ral sistemi uyaran ve birçok psikolojik, bilişsel ve davranışsal problemin çözümüne etki eden ses modülasyon sistemidir. Özellikle konuşma bozukluklarında oldukça etkilidir. Disleksi uygulamalarında yine kendine has özellikleri vardır bunun yanında çocuğun problemine göre kişiselleştirilebilen programlar da mevcuttur.

SİZİN İÇİN ZOR BİR SÜREÇ OLSA DA

Hedefimizin çocuğunuzun daha iyi olması,

Yazım ve imla aktivitelerinden, matematik oyunlarından kaçmaması ve derslere ilgisini kaybetmemesi,

Okul, akademik ve sosyal hayatında iyi olması,

Kendini suçlamaması, utanmaması, anlaşılmaz olduğunu hissetmemesi,

Toplumdan soyutlanmaması,

Beraberinde daha ciddi psikolojik sorunlar yaşamaması olduğunu unutmayın.

Küçük yaşta disleksi ile baş etmek, özgüven kazanma ve öğrenme isteği için son derece önemlidir.

 

Kayseri Psikolog Mehmet Tarık Çay

×
X