Çocuğunuz çok hareket ediyor, her şeyden hemen sıkılıyor ve tehlikeli hareketlere meyil mi ediyor? Ve siz çocuğunuzu hiperaktif diye mi nitelendiriyorsunuz?
ÇOCUĞUNUZ YERİNDE DURAMIYOR MU?
Çocuğunuz çok hareket ediyor, her şeyden hemen sıkılıyor ve tehlikeli hareketlere meyil mi ediyor? Ve siz çocuğunuzu hiperaktif diye mi nitelendiriyorsunuz? Yanlış düşünüyor olabilirsiniz bu sadece bir şımarıklık da olabilir. O halde hiperaktivite bozukluğu ne bakalım.
HİPERAKTİVİTE NEDİR?
Aşırı hareketlilik ve plansızlık olarak kendini gösterir. Dürtü kontrolünde yaşanan güçlükten doğar. Çocuklar bu hareketleri isteyerek yapmazlar yani bu şımarıklık diyebileceğimiz bir durum değildir. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuk tedavi edilmezse dikkat sorunu da eşlik ettiğinde yaşıtlarından geri kalabilir, kendini ayrıksı hissedebilir ve hayatının her alanında ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu çocuklar günlük hayatta eleştirilerin odak noktasıdır.
HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLAR NASILDIR?
Elleri ayakları sürekli kıpır kıpırdır.
Uzun süre aynı yerde oturamaz aynı işi yapamaz
Çocukken ordan oraya koşuşturur, tırmanır; yetişkinken de yerinde duramaz
Bir işle meşgul olurken sessizliğini korumada güçlük çeker.
Sürekli konuşur.
Karşıdaki insanın sözünü bitirmesini beklemeden cevap verir.
Beklemesi gereken veya adım adım yapılması gereken işleri yapmakta çok zorlanır.
Diğer kişilerin sözünü keser.
Kurallara uymakta güçlük çeker.
Aklına ilk geleni hemen yapar, düşünerek hareket etmez.
Uyumsuz ve saldırgan hareketler sergileyebilir.
Çevreye karşı rahatsız edicidir.
ÇOCUĞUNUZDAN ŞÜPHELENİYORSANIZ:
· Günlük programını oluşturup ona yardımcı olabilirsiniz.
· Destek olabilir ve motive edebilirsiniz.
· Fazla enerjisini atması için uygun aktiviteler bulabilirsiniz. Spor faaliyetleri bu çocuklar için çok uygundur.
· Olumlu hareketlerine odaklanıp onu ödüllendirebilirsiniz. Olumsuz davranışlarında da çabası için teşekkür edebilirsiniz.
· Uzmandan yardım alabilirsiniz.
TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Tedaviye başlanabilmesi için klinik tanı koymak önemlidir. Tanı için ebeveynlerin, öğretmenin gözlemleri ve yorumları önemlidir. Yapılan hiperaktivite testi, DEHB testi, ölçekler ve gözlemler ile bozukluk nereden kaynaklanıyorsa ve hangi alanlardaysa belirlenir. Tanı konur ve en uygun tedavi şekli seçilir. İlaçlı ve ilaçsız tedavisi vardır. Hiperaktivite ilaçları genellikle metilfenidat içerir. İlacın yan etkileri sizi endişelendirebilir. Bu durumda ilaçsız tedavi yani psikoterapi yöntemi uygulanır. Davranışçı terapi ile çocuğa doğru davranış alışkanlıkları kazandırılması, aşırı enerjinin doğru faaliyetlere yönlendirilmesi, saldırgan davranışların ortadan kaldırılması, plansız hareket etme yerine planlama becerisinin kazandırılması gibi davranış değişikliği adımları atılır. Bu süreç basit veya kısa bir süreç değildir. Bu süreçte ilaç kullanın veya kullanmayın; psikoterapi alın veya almayın, her durumda Nörosound ile çocuğunuzun dikkat, odaklanma ve öğrenme becerilerinin gelişimini destekleyebilir, okul başarısına ve akranlarıyla uygun şekilde gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.